Reisgidsen

Historische dorpen van Umbrië: Een pittoreske rondreis

Historische dorpen van Umbrië: Een pittoreske rondreis

Umbrië, gelegen in het hart van Italië, staat bekend om zijn prachtige landschappen, historische dorpen en rijke cultuur. Een rondreis door de historische dorpen van Umbrië is een ware traktatie voor liefhebbers van geschiedenis, architectuur en gastronomie. In dit artikel nemen we je mee op een reis langs enkele van de meest pittoreske historische dorpen van Umbrië.

Assisi

Gelegen aan de voet van de Monte Subasio, is Assisi een van de meest bekende historische dorpen van Umbrië. Het staat vooral bekend als de geboorteplaats van Sint Franciscus en is een bedevaartsoord voor veel katholieken. Het middeleeuwse centrum van Assisi staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en herbergt prachtige kerken, kloosters en pleinen. Hoogtepunten zijn de Basiliek van Sint Franciscus, de Basiliek van Santa Chiara en de Rocca Maggiore, een imposant fort dat uitkijkt over de stad.

Top bezienswaardigheden in Assisi:

  • Basiliek van Sint Franciscus
  • Basiliek van Santa Chiara
  • Rocca Maggiore

Spello

Spello is een charmant middeleeuws dorp, omgeven door olijfgaarden en wijngaarden. Het historische centrum van Spello wordt gekenmerkt door smalle geplaveide straatjes, kleurrijke bloemen en oude stadsmuren. Het staat bekend om zijn bloemenfestival, het ‘Infiorata’, waarbij de straten worden bedekt met prachtige bloemenmozaieken. Andere bezienswaardigheden zijn de kerken Chiesa di Santa Maria Maggiore en Chiesa di Sant’Andrea, evenals de Villa dei Mosaici, waar prachtige Romeinse mozaïeken te bewonderen zijn.

Top bezienswaardigheden in Spello:

  • Chiesa di Santa Maria Maggiore
  • Chiesa di Sant’Andrea
  • Villa dei Mosaici

Gubbio

Gubbio, gelegen aan de voet van de Apennijnen, is een historisch dorp met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Het wordt gedomineerd door de imposante Palazzo dei Consoli, een middeleeuws paleis dat boven de stad uittorent. Andere hoogtepunten zijn de Romeinse theater, de Basiliek van Sint Ubaldo en het indrukwekkende uitzicht vanaf de Monte Ingino. Gubbio staat ook bekend om zijn Festa dei Ceri, een jaarlijks festival waarbij gigantische houten kaarsen door de straten worden gedragen.

Top bezienswaardigheden in Gubbio:

  • Palazzo dei Consoli
  • Romeins theater
  • Basiliek van Sint Ubaldo

Montefalco

Montefalco, ook wel bekend als het ‘Balkon van Umbrië, is een schilderachtig dorpje omringd door wijngaarden. Het staat bekend om zijn wijnproductie, vooral de beroemde Sagrantino-wijn. Het historische centrum van Montefalco is het ontdekken waard, met zijn smalle straatjes, middeleeuwse kerken en prachtig uitzicht over de vallei. Bezoekers kunnen genieten van wijnproeverijen, het museum van San Francesco en de fresco’s van Benozzo Gozzoli in de kerk van San Francesco.

Top bezienswaardigheden in Montefalco:

  • Museum van San Francesco
  • Kerk van San Francesco
  • Wijnproeverijen

Bevagna

Bevagna is een historisch dorpje dat zijn middeleeuwse charme heeft weten te behouden. Het staat bekend om zijn goed bewaarde Romeinse en middeleeuwse architectuur, waaronder de Piazza Silvestri, het Palazzo dei Consoli en de San Michele Arcangelo-kerk. Bevagna staat ook bekend om zijn gastronomie, met talloze restaurants die lokale specialiteiten serveren. Elk jaar vindt het ‘Mercato delle Gaite’ festival plaats, waarbij de inwoners zich kleden in middeleeuwse kostuums en oude ambachten en tradities worden gedemonstreerd.

Top bezienswaardigheden in Bevagna:

  • Piazza Silvestri
  • Palazzo dei Consoli
  • San Michele Arcangelo-kerk

De historische dorpen van Umbrië bieden een onvergetelijke reiservaring, waarbij bezoekers worden ondergedompeld in de rijke geschiedenis, cultuur en schoonheid van deze betoverende regio.

You may also like...