Regios

De wijngaarden en olijfboomgaarden van Le Marche

De wijngaarden en olijfboomgaarden van Le Marche

Le Marche is een prachtige regio in Italië, gelegen aan de Adriatische kust. Naast de mooie stranden en schilderachtige dorpjes staat de regio ook bekend om zijn uitgestrekte wijngaarden en olijfboomgaarden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de wijncultuur en de productie van olijfolie in Le Marche.

Wijncultuur in Le Marche

Le Marche staat bekend om zijn diverse wijnproductie, waarbij zowel rode als witte wijnen van hoge kwaliteit worden gemaakt. De regio heeft een rijke geschiedenis op het gebied van wijnbouw, waarbij de Etrusken en de Romeinen al actief bezig waren met de teelt van druiven en de productie van wijn. Tegenwoordig telt de regio vele familiebedrijven en coöperaties die zich bezighouden met de productie van wijn.

Belangrijkste druivensoorten

Enkele van de belangrijkste druivensoorten die in Le Marche worden verbouwd zijn Verdicchio, Montepulciano, Sangiovese en Lacrima. Verdicchio is een inheemse druivensoort die voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van witte wijn. Montepulciano en Sangiovese zijn vooral bekend om hun rode wijnen, terwijl Lacrima een aparte en aromatische rode wijn voortbrengt.

Belangrijkste wijngebieden

Le Marche kent verschillende wijngebieden, waarvan Verdicchio dei Castelli di Jesi en Verdicchio di Matelica de bekendste zijn. Deze gebieden staan vooral bekend om hun productie van Verdicchio wijn. Andere belangrijke wijngebieden zijn Rosso Conero, Rosso Piceno en Lacrima di Morro d’Alba.

Productie van olijfolie

Naast de wijnbouw heeft Le Marche ook een lange geschiedenis van olijventeelt en de productie van olijfolie. De regio is bezaaid met eeuwenoude olijfbomen die tegen de heuvels en bergen aan groeien.

Belangrijkste olijfsoorten

De belangrijkste olijfsoorten die in Le Marche worden geteeld zijn Leccino, Frantoio, Raggiola en Ascolana. Deze olijven worden met zorg geplukt en verwerkt tot hoogwaardige olijfolie.

Kwaliteit van olijfolie

De olijfolie die in Le Marche wordt geproduceerd staat bekend om zijn uitstekende kwaliteit. De regio kent verschillende DOP (Beschermde Oorsprongsbenaming) en IGP (Beschermde Geografische aanduiding) gecertificeerde olijfoliën, wat aangeeft dat de olie aan strenge eisen voldoet en afkomstig is uit een specifiek gebied.

Toerisme en proeverijen

De wijngaarden en olijfboomgaarden van Le Marche trekken jaarlijks vele toeristen die geïnteresseerd zijn in wijn en olijfolie. Veel wijnhuizen en olijfolieproducenten bieden rondleidingen en proeverijen aan, waarbij bezoekers de kans krijgen om de productieprocessen te zien en de verschillende wijnen en olijfoliën te proeven.

Al met al spelen de wijngaarden en olijfboomgaarden een belangrijke rol in de economie en het toerisme in Le Marche. De productie van wijn en olijfolie is diep geworteld in de cultuur van de regio en draagt bij aan de unieke charme en smaak van Le Marche.

You may also like...