Regios

Basilicata’s verborgen juweel: De rotsstad Matera

Basilicata’s verborgen juweel: De rotsstad Matera

De regio Basilicata in Zuid-Italië staat bekend om zijn prachtige landschappen en historische steden, maar een verborgen juweel dat nog steeds relatief onbekend is, is de adembenemende rotsstad Matera. Gelegen in het zuiden van de regio, is Matera een van de oudste bewoonde steden ter wereld en staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn unieke grotwoningen en historische architectuur. In dit artikel zullen we de charme en schoonheid van Matera verkennen en ontdekken waarom het een must-see bestemming is voor reizigers die op zoek zijn naar iets bijzonders.

Geschiedenis en architectuur

De geschiedenis van Matera kan worden teruggevoerd tot de prehistorie, toen de stad werd bewoond door holbewoners die grotwoningen in de kalksteenrotsen uithouwden. Deze grotwoningen, ook wel “Sassi” genoemd, zijn het meest opvallende kenmerk van Matera en vormen een uniek voorbeeld van hoe menselijke nederzettingen zich hebben ontwikkeld in de loop der tijd. Na verloop van tijd groeiden de Sassi uit tot complexe structuren met kerken, kloosters en steegjes, die allemaal harmonieus zijn geïntegreerd in de rotsachtige omgeving.

Matera’s architectuur is een mix van verschillende culturele invloeden, variërend van de prehistorie tot de middeleeuwen en de renaissance. De stad heeft een fascinerende verzameling van historische gebouwen, waaronder de kathedraal van Matera, de San Pietro-barokkerk en het Palazzo Lanfranchi, dat nu dienst doet als een museum voor moderne kunst.

Toeristische attracties

Matera heeft tal van toeristische attracties die bezoekers een diepgaand inzicht geven in de geschiedenis en cultuur van de stad. Een van de meest populaire bezienswaardigheden is het Museo della Civilta  Contadina, een museum dat het leven en de tradities van de plattelandsbevolking van Basilicata documenteert. Bezoekers kunnen ook de grotkerken van Matera verkennen, zoals de rotskerk van Santa Maria de Idris en de rotskerk van San Pietro Barisano, die beide prachtige fresco’s en architectonische details bevatten.

Daarnaast zijn er ook rondleidingen beschikbaar die bezoekers meenemen door de kronkelende steegjes en trappen van de Sassi, waar ze een glimp kunnen opvangen van het dagelijks leven in deze unieke omgeving.

Cultureel erfgoed

Matera is een schatkamer van cultureel erfgoed en heeft een rijk en gevarieerd programma van festivals en evenementen. Een van de meest opvallende festivals is het Festa della Madonna della Bruna, een religieus evenement dat elk jaar in juli wordt gehouden ter ere van de beschermheilige van Matera. Het hoogtepunt van het festival is een indrukwekkende processie waarbij een groot houten beeld van de Madonna della Bruna door de straten van de stad wordt gedragen, gevolgd door vuurwerk en feesten die de hele nacht doorgaan.

Daarnaast organiseert Matera ook regelmatig culturele evenementen, zoals tentoonstellingen, concerten en theatervoorstellingen, die allemaal bijdragen aan de levendige culturele scene van de stad.

Culinaire tradities

De culinaire tradities van Matera weerspiegelen de eenvoudige en authentieke smaken van de regio Basilicata. De lokale keuken is gebaseerd op verse en seizoensgebonden ingrediënten, zoals olijfolie, graanproducten, kazen en vleeswaren. Een van de meest bekende gerechten uit de regio is “Pane di Matera”, een knapperig brood dat wordt gebakken in houtgestookte ovens. Andere lokale specialiteiten zijn onder meer “Cavatelli” (een soort pasta), en “Ciaudedda” (een soep gemaakt van bonen en groenten).

Daarnaast zijn er tal van traditionele trattoria’s en restaurants in Matera waar bezoekers kunnen genieten van heerlijke lokale gerechten, vaak geserveerd met een glas rode Aglianico-wijn, die wordt beschouwd als een van de beste wijnen van Zuid-Italië«.

Duurzaam toerisme

Als een modelstad van duurzaam toerisme heeft Matera een voorbeeldige benadering van het behoud van zijn historische erfgoed en het bevorderen van verantwoord toerisme. De stad is actief betrokken bij projecten om de Sassi te behouden en te herstellen, en heeft strenge regels ingevoerd om ervoor te zorgen dat nieuwe ontwikkelingen de architectonische integriteit van de stad niet aantasten. Daarnaast stimuleert Matera milieuvriendelijke praktijken in de toeristische sector, zoals het gebruik van elektrische voertuigen en het verminderen van afval en vervuiling.

Kortom, Matera is een bestemming die reizigers niet mogen missen. Met zijn rijke geschiedenis, unieke architectuur, levendige cultuur en heerlijke gastronomie, is Matera een plek die elke reiziger betovert en inspireert. Als u op zoek bent naar een onvergetelijke en authentieke Italiaanse ervaring, dan is Matera de plek voor u.

You may also like...