Dagtrips

Het mysterieuze Matera en de grotwoningen

Het mysterieuze Matera en de grotwoningen

Matera, gelegen in het zuiden van Italië, is een van de oudste steden ter wereld en staat bekend om zijn unieke grotwoningen. De stad is al meer dan 9000 jaar bewoond en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De grotwoningen, die bekend staan als Sassi di Matera, zijn een fascinerend en mysterieus aspect van de stad en trekken jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld.

Geschiedenis van Matera

De geschiedenis van Matera gaat terug tot de prehistorie, toen de regio bewoond was door de Peuceti-stam. De stad is een van de oudste bewoonde nederzettingen in de wereld en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oude Grieken en Romeinen. Gedurende vele eeuwen was Matera een welvarende stad, maar in de 20e eeuw raakte het in verval en werd het bekend als een van de armste steden van Italië. Echter, in de afgelopen decennia heeft de stad een spectaculaire transformatie ondergaan en is het nu een bloeiende toeristische bestemming.

De grotwoningen

Een van de meest intrigerende aspecten van Matera zijn de grotwoningen, die in de rotsachtige heuvels rondom de stad liggen. Deze grotwoningen, die bekend staan als Sassi, dateren uit de prehistorie en werden eeuwenlang bewoond door de lokale bevolking. De grotwoningen zijn uitgehouwen in de zachte tufsteen en hebben een unieke architectuur die nergens anders ter wereld te vinden is.

Interessant is dat de grotwoningen van Matera tot de jaren vijftig nog steeds bewoond waren, maar vanwege de slechte leefomstandigheden werden de bewoners gedwongen om te verhuizen naar moderne woningen in de stad. Tegenwoordig zijn veel van de grotwoningen gerestaureerd en omgebouwd tot hotels, restaurants en musea, waardoor bezoekers de kans krijgen om een kijkje te nemen in het leven van vroegere tijden.

De transformatie van Matera

In de afgelopen decennia heeft Matera een spectaculaire transformatie ondergaan, mede dankzij de erkenning als Werelderfgoedlocatie door de UNESCO in 1993. Deze erkenning heeft geholpen om de stad te revitaliseren en heeft geleid tot een hernieuwde interesse van toeristen en investeerders. Tegenwoordig is Matera een bruisende stad vol culturele evenementen, ambachtelijke winkels en gastronomische restaurants.

Toerisme in Matera

Matera trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld die gefascineerd zijn door de charmante straatjes, historische bezienswaardigheden en prachtige uitzichten. Een van de meest populaire attracties is de grotkerken, waaronder de beroemde rotskerk van San Pietro Barisano en de kerk van Santa Maria de Idris. Deze grotkerken, die dateren uit de middeleeuwen, zijn prachtig versierd met fresco’s en bieden een unieke kijk op de religieuze geschiedenis van Matera.

Daarnaast is het mogelijk om een rondleiding te maken door de oude grotwoningen en te leren over het leven van de vroegere bewoners. Tijdens deze rondleidingen kunnen bezoekers kennismaken met oude gebruiksvoorwerpen, traditionele ambachten en verhalen over het harde leven in de grotwoningen.

Culinaire ervaringen

Matera staat ook bekend om zijn heerlijke Mediterrane keuken en biedt een scala aan culinaire ervaringen. Bezoekers kunnen genieten van lokale specialiteiten, zoals handgemaakte pasta, olijfolie, kaas en wijn, in de vele gezellige trattoria’s en restaurants verspreid over de stad. Een bezoek aan Matera is dan ook niet compleet zonder te genieten van de heerlijke streekgerechten.

Conclusie

Matera is een van de meest intrigerende bestemmingen in Italië en biedt een unieke mix van geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid. De grotwoningen, die een belangrijk onderdeel zijn van de identiteit van de stad, bieden bezoekers de kans om een stap terug in de tijd te zetten en te genieten van een onvergetelijke ervaring. Of het nu gaat om het verkennen van de oude straatjes, het bewonderen van de prachtige grotkerken of het genieten van culinaire hoogstandjes, een bezoek aan Matera zal zeker een blijvende indruk achterlaten.

You may also like...