Dagtrips

Bezoek de Trulli van Alberobello in Apulië

Bezoek de Trulli van Alberobello in Apulië

Apulië, in het zuiden van Italië, is een regio die bekend staat om zijn prachtige landschap, rijke geschiedenis en unieke architectuur. Een van de meest opvallende kenmerken van deze regio zijn de trulli, traditionele ronde stenen huizen met kegelvormige daken. Een van de beste plaatsen om deze bijzondere gebouwen te bewonderen is in Alberobello, een stad die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat vanwege zijn unieke architectuur. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de trulli van Alberobello en waarom een bezoek aan deze plek een onvergetelijke ervaring is.

De geschiedenis van de Trulli

De Trulli zijn eeuwenoude bouwwerken die tot op de dag van vandaag goed bewaard zijn gebleven. Ze dateren uit de 14e eeuw en werden oorspronkelijk gebouwd als tijdelijke huisvesting voor boeren en herders. Door hun unieke kegelvormige daken, gemaakt van platte stenen die zonder cement zijn gestapeld, zijn de trulli erg goed bestand tegen de hete zomers en koude winters in deze regio. De oorspronkelijke bewoners van Apulië waren erg creatief in het bouwen van deze bijzondere huizen, die vaak versierd zijn met symbolische tekens en religieuze motieven.

De Trulli van Alberobello

Alberobello is een van de best bewaarde voorbeelden van trulli architectuur in Apulië. De stad bestaat uit twee delen: Rione Monti, een wijk waar de meeste trulli te vinden zijn, en Rione Aia Piccola, een iets modernere wijk met hogere huizen. In Rione Monti vind je straten vol met trulli, die vaak dienst doen als winkels, restaurants, en zelfs als vakantiehuizen. Het is een unieke ervaring om door de smalle straatjes te wandelen en de trulli van dichtbij te bewonderen.

Wat te doen in Alberobello

Naast het bewonderen van de trulli, zijn er nog veel meer dingen te doen in Alberobello en de omgeving. Hier volgen enkele hoogtepunten:

    • Bezoek het Trullo Sovrano, het enige trullo-huis met twee verdiepingen dat open is voor publiek.
    • Breng een bezoek aan het Museo del Territorio, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis en cultuur van de trulli.
    • Geniet van een authentieke Italiaanse maaltijd in een van de vele restaurants in de stad.
    • Maak een wandeling door de omliggende olijfboomgaarden en wijngaarden.

Hoe Alberobello te bereiken

Alberobello is goed bereikbaar met de auto, trein of bus. De dichtstbijzijnde grote stad is Bari, waar de luchthaven van Bari-Palese ligt. Vanuit Bari kun je gemakkelijk een trein of bus nemen naar Alberobello. Als je liever met de auto reist, is het ongeveer een uur rijden vanuit Bari naar Alberobello.

Beste tijd om te bezoeken

De beste tijd om Alberobello te bezoeken is in het voorjaar of de vroege zomer, wanneer de temperaturen aangenaam zijn en de omliggende natuur in volle bloei staat. In de zomermaanden kan het erg druk worden in Alberobello, dus als je de drukte wilt vermijden, is het beter om in het voor- of najaar te gaan.

Conclusie

Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, cultuur, of gewoon op zoek bent naar een unieke vakantiebestemming, Alberobello heeft voor elk wat wils. Dus plan je reis naar deze bijzondere plek en laat je betoveren door de Trulli van Alberobello!

You may also like...