Cultuur

Italiaanse feestdagen en hoe ze worden gevierd

Italiaanse feestdagen: een viering van traditie en cultuur

Italië staat bekend om zijn rijke cultuur en tradities, en een van de manieren waarop deze worden gevierd is door middel van feestdagen. Italiaanse feestdagen zijn een mix van religieuze, historische en culturele vieringen die het hele jaar door plaatsvinden. In dit artikel zullen we kijken naar enkele van de meest populaire Italiaanse feestdagen en hoe ze worden gevierd.

Kerstmis – Natale

Kerstmis is een van de belangrijkste feestdagen in Italië. De viering begint op 8 december, wanneer Italianen de Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Maagd Maria vieren. Gedurende de maand december zijn steden en dorpen versierd met kerstlichtjes en worden er kerstmarkten georganiseerd. Op kerstavond, La Vigilia, komen families bij elkaar voor een uitgebreid diner met gerechten als zeevruchten, pasta en panettone, een zoet brood dat traditioneel wordt gegeten tijdens de feestdagen. Op eerste kerstdag gaan veel Italianen naar de kerk om de geboorte van Jezus te vieren, en ze brengen de rest van de dag door met familie en vrienden.

Belangrijke tradities en gebruiken tijdens Kerstmis in Italië:

 • Verlichte kerstmarkten
 • Traditionele kerstmaaltijden
 • Middernachtmis

Pasen – Pasqua

Pasen is een andere belangrijke feestdag in Italië, gekenmerkt door religieuze ceremonies, processies en heerlijke traditionele gerechten. De week voor Pasen, de Heilige Week of Settimana Santa, wordt gekenmerkt door verschillende processies en evenementen in het hele land, met name in Rome en Sicilië. Op Paaszondag komen families bij elkaar voor een uitgebreide maaltijd met gerechten als lamsvlees, artisjokken en colomba, een zoet brood dat lijkt op panettone.

Belangrijke tradities en gebruiken tijdens Pasen in Italië:

 • Heilige Weekprocessies
 • Pasenmaaltijden
 • Eieren zoeken

La Festa della Repubblica

Op 2 juni viert Italië de Dag van de Republiek, ter herdenking van de dag in 1946 dat Italianen in een referendum kozen voor een republikeinse regeringsvorm. Deze feestdag wordt gevierd met parades, vuurwerk en culturele evenementen in het hele land, met name in Rome, waar de president een krans legt bij het Altare della Patria. Dit is een geweldige gelegenheid voor toeristen om de Italiaanse trots en patriotisme te ervaren.

Belangrijke tradities en gebruiken tijdens La Festa della Repubblica:

 • Parades en ceremonies
 • Vuurwerk
 • Culturele evenementen

Il Palio di Siena

Il Palio di Siena is een bijzondere paardenrace die plaatsvindt op het centrale plein van Siena, de Piazza del Campo. De race vindt twee keer per jaar plaats, op 2 juli en 16 augustus, ter ere van de Virgen Maria en de Hemelvaart van Maria. De stad wordt dagenlang overspoeld door feestelijkheden, met optochten, historische kostuums, muziek en vuurwerk. De race zelf is een intense en spannende gebeurtenis, waarbij contrades (wijken) strijden om de overwinning.

Belangrijke tradities en gebruiken tijdens Il Palio di Siena:

 • Optochten en feestelijkheden
 • Strijd tussen contrades
 • Spannende paardenrace

Conclusion

Italiaanse feestdagen vormen een essentieel onderdeel van de Italiaanse cultuur en geven bezoekers een unieke kans om de lokale tradities en gebruiken te ervaren. Of je nu de prachtige kerstversieringen wilt bewonderen, deel wilt nemen aan religieuze processies tijdens Pasen, de Italiaanse republiek wilt vieren of getuige wilt zijn van de opwinding van Il Palio di Siena, er is altijd wel een feestdag in Italië om naar uit te kijken. Dus, als je van plan bent om naar Italië te reizen, zorg er dan voor dat je je reis plant rond een van deze prachtige vieringen en dompel jezelf onder in de rijke cultuur van dit betoverende land.

You may also like...