Activiteiten

Bezoek aan het historische Alberobello en zijn trulli

Bezoek aan het historische Alberobello en zijn trulli

Alberobello is een pittoresk stadje in de regio Apulië (Puglia) in Zuid-Italië, bekend om zijn unieke architectuur van trulli, traditionele kegelvormige huizen. Een bezoek aan Alberobello is alsof je een stap terug in de tijd zet, met zijn smalle straatjes, witgekalkte trulli en historische charme. In dit artikel zullen we de fascinerende geschiedenis en architectuur van Alberobello en zijn trulli verkennen, evenals de beste manieren om van dit prachtige stadje te genieten.

De geschiedenis van Alberobello

Alberobello werd gesticht in de 15e eeuw en de trulli werden gebouwd als snel op te zetten huizen door boeren om ze snel te kunnen afbreken als de belastinginspecteur langs kwam. Toen Alberobello in 1996 tot UNESCO Werelderfgoed werd uitgeroepen, kwamen veel toeristen naar het stadje.

De architectuur van de trulli

De trulli van Alberobello zijn uniek vanwege hun kegelvormige daken, gebouwd zonder cement of mortel. In plaats daarvan worden de stenen zorgvuldig opgestapeld en worden de daken bedekt met platte stenen. De trulli hebben ook vaak witgekalkte muren en zijn versierd met symbolische tekens en patronen.

Belangrijke bezienswaardigheden in Alberobello

Enkele van de meest opmerkelijke trulli in Alberobello zijn:

  • Trullo Sovrano: De enige trullo met twee verdiepingen en een indrukwekkend interieur
  • Trullo Siamese: Twee trulli die met elkaar zijn verbonden
  • Trullo Church: Een voormalige kerk die is omgebouwd tot een trullo

Hoe Alberobello te bezoeken

Alberobello is goed bereikbaar met de trein vanuit nabijgelegen steden zoals Bari en Lecce. Eenmaal in Alberobello is het gemakkelijk om te voet te verkennen, met zijn compacte formaat en charmante straatjes. Daarnaast zijn er tal van georganiseerde rondleidingen beschikbaar voor bezoekers die meer willen leren over de geschiedenis van het stadje en zijn trulli.

Activiteiten in Alberobello

Naast het bewonderen van de trulli, zijn er tal van andere dingen te doen in Alberobello, waaronder:

  • Proef de lokale keuken in een van de vele traditionele trattoria’s
  • Bezoek de ambachtelijke winkels en koop unieke souvenirs
  • Breng een bezoek aan het Trullo Sovrano museum voor een diepgaande blik op de geschiedenis van de trulli
  • Maak een wandeling door het pittoreske platteland rond Alberobello

Conclusie

Een bezoek aan Alberobello en zijn trulli is een onvergetelijke ervaring die zowel geschiedenis- als architectuurliefhebbers zal fascineren. Met zijn unieke bouwstijl, charmante straatjes en rijke geschiedenis, biedt Alberobello een authentieke glimp van het leven in Zuid-Italië. Of je nu geniet van de lokale keuken, ambachtelijke souvenirs koopt of gewoon geniet van de prachtige omgeving, een bezoek aan Alberobello zal je zeker betoveren.

You may also like...